محمود فرشیدی، وزیر اسبق آموزش و پرورش در خصوص اجرای سند تحول بنیادین از مهر امسال، اظهار داشت: سند تحول بنیادین، یک سند افتخارآفرین است اما اگر از این سند و هر حرکت خوبی، عمیق و قوی دفاع نشود، ممکن است به ضد خودش تبدیل شود.
وی ادامه داد: در ارتباط با نظام جدید متوسطه تجربه قدیمی داریم که آنجا هم کارهای خوبی انجام شده بود ولی متأسفانه به دلیل اینکه برعکس اجرا شد و خوب عملیاتی نشد، نتیجه معکوس گرفتیم و دیدید که مجبور شدند پنجرههای باز را پیشبینی کنند؛ ضمن اینکه شاهد هستیم پیشدانشگاهی هم در حال کنار رفتن است.
* سند تحول بنیادین تحتالشعاع یک شتابزدگی است
فرشیدی با بیان اینکه تحول بنیادین یک حرکت عمیق است، افزود: معتقدم یک نوع شتابزدگی در این زمینه صورت گرفته است؛ بسیاری از اسناد پاییندستی سند تحول بنیادین مثل نظام ارزشیابی تربیت معلم، نظام اداری که در خود سند هم اشاره شده و باید تدوین شود، هنوز پیشبینی نشده است و یکباره به ساختار ورود پیدا کردیم.
وی اضافه کرد: در حال حاضر تلقی که مردم از تحول بنیادین دارند، «۳ـ۳ـ۶» و تعطیلی پنجشنبههاست و این یک جفا به تحول بنیادین است زیرا ۱۱۰ راهکار و آن آرمانهایی که در سند تحول داریم، تحتالشعاع یک شتابزدگی قرار گرفته است.
* ششم ابتدایی با تحول بنیادین هیچ سنخیتی ندارد
دبیرکل کانون تربیت اسلامی به ایجاد پایه ششم ابتدایی اشاره کرد و گفت: ششم ابتدایی هیچ سنخیتی با تحول بنیادین ندارد؛ در سند تحول بنیادین از «۳ـ۳ـ۳ـ۳» نام برده است و ایجاد ششم یک اشکال است.
وی به فاصله اول تا ششم ابتدایی از نظر تربیتی اشاره کرد و افزود: مدارسی که به تربیت توجه دارند، سعی میکنند پیشدبستانی، اول، دوم و سوم ابتدایی را با هم در نظر بگیرند و چهارم، پنجم و ششم ابتدایی را با هم در نظر بگیرند.
فرشیدی با بیان اینکه مقدمات اجرای سند تحول بنیادین فراهم نشده است، ادامه داد: اگر برنامهای که قرار است، اجرا شود به اجرا کنندگان تفهیم نشود، آنها نمیتوانند آن برنامه را اجرا کنند.
وی با بیان اینکه حجم کتب ششم ابتدایی زیاد است، اضافه کرد: معلمان ششم دبستان به کتابهای معترض هستند چون دورهاش را ندیدند.
* راهش این نیست
وزیر اسبق آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه برای اجرای تحول بنیادین، شتابزدگی صورت گرفته است، اظهار داشت: البته انگیزه آنها خیر است و میخواهند زود انجام دهند که مبادا طرحها ملغی شود، اما راهش این نیست که زود انجام دهیم.
وی ادامه داد: باید هر حرکتی که پیشبینی میکنیم را قانونمند کرده و به تصویب برسانیم تا نفر بعدی مجبور باشد که اجرا کند.
فرشیدی افزود: اگر قرار است، ابتدایی ۶ ساله باشد باید این را قانونمند کرد ولی اکنون خیلی قانونمند نیست و مجلس میتواند لغوش کند.
وی به تعطیلی پنجشنبهها اشاره کرد و بیان داشت: تعطیلی پنجشنبهها نمونه دیگری بود که مجلس پیشبینی کرد که لغو کند اما زمانش دیر شده بود؛ اما اگر مصوبه داشت هیچکس نمیتوانست لغو کند.
دبیرکل کانون تربیت اسلامی گفت: وقتی موضوعی چه در شورای عالی انقلاب فرهنگی و چه در مجلس مصوبه دارد، کار کارشناسی میشود و طوری نیست که بگوییم آزمایش کردیم.