:: برنامه‌ای برای کنترل جمعیت در وزارت بهداشت نداریم/سازگاری فرهنگ ایرانی با فرزند بیشتر

 

علیرضا مصداقی نیا در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس درباره سیاست وزارت بهداشت در حوزه جمعیت چیست،‌توضیح داد: سیاست وزارت بهداشت به هیچ عنوان کنترل جمعیت نیست و اگر زمانی هم چنین سیاستی وجود داشته است از دو، سه سال پیش وزارت بهداشت چنین سیاستی را دنبال نمی کند.

وی تأکید کرد: وزارت بهداشت برای وضعیت امروز کشور سیاست کنترل جمعیت را مناسب نمی داند و به طور کلی معتقد است سیاست کنترل جمعیت برای کشور منسوخ شده است و اکنون هیچ فردی در وزارت بهداشت چنین سیاستی را دنبال نمی کند.

معاون امور بهداشتی وزیر بهداشت گفت: آنچه امروز وزارت بهداشت به دنبال آن است، این است که خانواده های سالم و مادران سالم داشته باشیم و نوزادان سالم به دنیا بیایند.این سیاستی است که وزارت بهداشت به دنبال آن است و برای آن برنامه ریزی و فعالیت می کند.

 

سیاست دو بچه کافیه مربوط به گذشته و منسوخ است

وی درباره اینکه زمانی سیاست دو بچه کافیه در وزارت بهداشت دنبال می شد، توضیح داد: بله این سیاست مربوط به سالها قبل است که آن زمان هم با موافقت دولت و مجلس وقت انجام می شد که بنده نمی توانم درباره آن اظهار نظر کنم.

وی گفت: اما در حال حاضر چیزی به عنوان یک بچه یا دو بچه کافیه نداریم و اعتقاد داریم خانواده ها خودشان باید برای تعداد فرزندانشان تصمیم گیری کنند و هر طور که مصلحت خانواده و کشور است باید عمل کنند.

 

تک فرزندی برای آینده بچه ها خطرناک است

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: ما در وزارت بهداشت علی الاصول بی فرزندی و تک فرزندی را بد می دانیم و توصیه می کنیم هر کس می تواند حداقل ۲ یا ۳ فرزند داشته باشد به خصوص اینکه تک فرزندی، در آ‌ینده این فرزندان را دچار مشکلات متعددی می کنند و وقتی که ۲، ۳ یا بیشتر باشند از نظر رشد اجتماعی در آینده زندگی بهتری خواهند داشت.

مصداقی نیا در پاسخ به این پرسش خبرنگار فارس درباره برنامه تنظیم خانواده در وزارت بهداشت توضیح داد: برنامه تنظیم خانواده در شبکه بهداشتی و درمانی کشور به معنای کنترل جمعیت نیست ضمن اینکه اسم این برنامه نیز به برنامه سلامت خانواده عوض شده است و به هیچ وجه در این برنامه تأکید بر کنترل زاد و ولد نداریم.

وی ادامه داد:‌ هدف از این برنامه این است که اگر مادری بیماری یا ناراحتی دارد و به علت بیماری نمی تواند باردار شود،‌جایی باشد که بتواند مشورت بگیرد و با افزایش آگاهی بداند که چه کار باید بکند و به هیچ عنوان به صورت فعال اقدامی انجام نمی شود.

معاون امور بهداشتی وزیر بهداشت گفت:‌ نکته مهم این است که در این برنامه به آموزشهای پیش از ازدواج و آموزشهای پیش از بارداری خیلی اهمیت می دهیم، مشاوره هایی که به بهبود زندگی خانوادگی بسیار کمک می کند.

 

برنامه فعال پیشگیری از بارداری نداریم

وی در پاسخ به این پرسش که اقداماتی از جمله وازکتومی یا توزیع کاندوم رایگان آیا ادامه خواهد داشت، توضیح داد: به صورت فعال ابداً ولی امکاناتی برای افرادی که خدای نکرده دچار بیماری یا مشکلی هستند و نمی توانند باردار شوند، داریم که به این افراد کمک کنیم.

مصداقی نیا در پاسخ به این پرسش که در گذشته مسئولان وزارت بهداشت توصیه می کردند فاصله بارداری ها بین ۳ تا ۵ سال باشد آیا این توصیه همچنان وجود دارد،‌گفت: این توصیه ای است که متخصصان زنان و اطفال به مردم می کنند و علت آن هم این است که در دین اسلام به شیردهی نوزاد تا دوسالگی بسیار تأکید شده است و اگر فاصله بارداری ها نزدیک باشد ممکن است به سلامت نوزاد یا مادر آسیب برسد و رشد کودک دچار اختلال شود.

 

دستگاههای فرهنگی ازدواج و بارداری را ترویج کنند

وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار فارس که آیا وزارت بهداشت سیاست تشویقی را برای افزایش زاد و ولد دنبال خواهد کرد یا نه گفت: برای افزایش جمعیت چند نکته حائز اهمیت است اول اینکه ما با پدیده افزایش سن ازدواج و افزایش معدل سن ازدواج و بارداری در کشور مواجه هستیم که البته رقم دقیق آن را نمی دانم اما هر چه هست باید دستگاههای فرهنگی تلاش کنند که این سن کاهش پیدا کند و مردم به ازدواج ترغیب شوند.

معاون وزیر بهداشت گفت: از طرف دیگر جوانان برای ازدواج با مشکلاتی مانند مسکن و شغل مواجه هستند که می دانیم دولت در پی حل این مشکلات است که مسکن مهر یکی از جمله این برنامه های دولت است به هر حال افزایش ازدواج در کشور ساز و کارهایی را می خواهد که باید تأمین شود.

وی ادامه داد:‌ اما مسئله این است برخی خانواده های متول و ثروتمند هم هستند که به یک یا دو فرزند بسنده می کنند یا اصلاً فرزند نمی آورند و این چیز خوبی نیست بنابراین توصیه می کنیم که برای قوام خانواده و جامعه مردم حتماً فرزندآوری داشته باشند و متناسب با وضع زندگیشان تعداد فرزندانشان را تنظیم کنند.

معاون وزیر بهداشت در پاسخ به این پرسش که چرا مردم به داشتن کمتر فرزند تمایل پیدا کرده اند،‌گفت: برآورد دقیقی در این زمینه ندارم، شاید مسائل اقتصادی در این زمینه موثر باشد شاید هم به نوعی شاهد این هستیم که برخی مردم تحت تأثیر فرهنگ غیر بومی قرار گرفته اند.

 

فرهنگ بومی فرزندآوری

مصداقی نیا گفت: در فرهنگ بومی ما از قدیم رسم بر این بوده است که خانواده ها تعداد زیادی فرزند داشته باشند و معمولاً هر خانواده بین ۵ تا ۶ فرزند داشت، البته هنوز هم در روستاها این فرهنگ وجود دارد و باید به تدریج با بهتر شدن وضع مردم به همین فرهنگ اصیل خودمان برگردیم.

وی در پاسخ به این پرسش فارس که برای تغییر این فرهنگ آیا وزارت بهداشت برنامه یا ابلاغیه جدید داشته است،‌گفت: در آموزشهای قبل از ازدواج و بارداری به مردم توصیه می کنیم که داشتن فرزند برای زندگی سالم آنها لازم است اما اینکه بگوییم حتماً این تعداد فرزند داشته باشند، نه.

 

به نقل از فارس